Τι είναι το πρόγραμμα ΝΤΟΡΕΛΑ
Η Ντορέλα είναι ένα πρόγραμμα μουσικής δημιουργίας.
Με τρόπο απλό, εύκολο και παιγνιώδη τα παιδιά θα μοιράζονται τη χαρά της δημιουργίας και θα νιώθουν πραγματικά περήφανα για όσα κατάφεραν να επιτύχουν. Μέσα από την επαφή τους με τα στίγματα της μουσικής (νότες) τα παιδιά χωρίς κόπο θα ενταχθούν στο μαγικό κόσμο της μελωδίας και του ρυθμού.
Ειδικά στα παιδιά που βιώνουν την περιπέτεια μιας νεοπλασματικής ασθένειας η Ντορέλα θα προσφέρει τη χαρά και τη χαλάρωση μέσα από τους ήχους της μουσικής, αλλά και την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους μέσα από το παιχνίδι και την ομαδικότητα. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τις βάσεις για μια καλύτερη ψυχική οργάνωση των παιδιών και ενισχύουν τις αντοχές τους απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα της ασθένειας και των θεραπειών.
Σε κάθε παιδί θα δίνεται ένα τετράδιο μουσικής όπου θα του ζητιέται να σημειώνει κουκίδες πάνω στο πεντάγραμμο, εξηγώντας τους πώς όταν γράφουν στις πάνω γραμμές του πενταγράμμου ο ήχος θα ακούγεται ψηλά, ενώ όταν γράφουν στις κάτω γραμμές ο ήχος θα ακούγεται χαμηλά. Κατόπιν, με βάση τα γραπτά κάθε παιδιού ο μουσικός θα παίζει τις νότες με τη δική του μουσικότητα. Έτσι αυτές οι τυχαίες κουκίδες θα αποκτήσουν τελικά νόημα, καθώς το κάθε παιδί, χωρίς να το καταλάβει θα έχει δημιουργήσει τη δική του μουσική σύνθεση, η οποία δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από μια «κανονική» μουσική δημιουργία.
Δυνητικά αυτές οι δημιουργίες μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναυλιών δομημένων αποκλειστικά με αυτές τις μουσικές συνθέσεις των παιδιών.
Υπεύθυνος και εμψυχωτής του εργαστηρίου: Γιάννης Ρωμανός.
Ο Γιάννης Ρωμανός είναι συνκορυφαίος στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, και καθηγητής βιόλας στο Ελληνοαμερικάνικο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού.
Το εργαστήριο μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και την εξοικείωση με τις βασικές τεχνικές της σκοπεύει στη δημιουργική έκφραση των συμμετεχόντων, στην παραγωγή ενός καλλιτεχνικού έργου και στη δημόσια παρουσίασή του. Με τη συμβολή του πνεύματος ομαδικής συνεργασίας, το εργαστήριο αυτό στοχεύει να αποτελέσει ένα πλαίσιο ψυχικής επεξεργασίας σημαντικών προβληματισμών σε προσωπικό, συναισθηματικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, που συνυφαίνονται με τις απαιτήσεις αυτής της περιόδου της ζωής των συμμετεχόντων.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-35 ετών, που επιβίωσαν από νεοπλασματική νόσο. Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι ετήσια με εβδομαδιαίες συναντήσεις. Ωράριο και ημέρα θα οριστούν σύμφωνα με τις ανάγκες της ομάδας.
Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ