Επιβιώσαντες

Με την ολοκλήρωση των θεραπειών οι επιβιώσαντες έφηβοι και νεαροί ενήλικες διατρέχουν μία εξίσου σημαντική φάση σε επίπεδο ψυχικών διεργασιών. Το μετά την ασθένεια συχνά συνοδεύεται από τη μείωση της κοινωνικής υποστήριξης και την παρουσία αναγκών που παραβλέπονται, όπως θέματα σχετικά με την θεραπεία, την αποκατάσταση, τη μελλοντική παρακολούθηση της κατάστασης υγείας τους, την ικανότητά τους να νοηματοδοτήσουν και να επεξεργαστούν την παρουσία της ασθένειας στη ζωή τους, καθώς και ζητήματα σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις, τους κοινωνικούς τους ρόλους, την εικόνα σώματος και τη σεξουαλικότητά τους. Μάλιστα, πολλοί επιβιώσαντες αντιλαμβάνονται ότι δεν ανήκουν πια στην «ομάδα των ασθενών», αλλά την ίδια στιγμή δεν αισθάνονται και μεταξύ των υγιών, νιώθουν παραγκωνισμένοι και εκφράζουν έντονα την επιθυμία του ανήκειν. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν την ανάγκη προσέγγισης του καρκίνου ως ένα γεγονός ζωής που δεν περιορίζεται στον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιείται η θεραπεία. Πρόκειται για μια συνθήκη, όπου με αφορμή το τραύμα του σώματος, καλείται κανείς να επαναδιαπραγματευτεί ζητήματα σε ενδοψυχικό και διαπροσωπικό επίπεδο και την ταυτότητά του συνολικά.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Οι ανάγκες και τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους και νέους ενήλικες επιβιώσαντες απαιτούν μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τη μοναδικότητα των ψυχικών διεργασιών που συναντάμε σε αυτή την ηλικία.
Η ατομική ψυχοθεραπεία γίνεται ύστερα από την συναίνεση των γονέων στην περίπτωση ενός εφήβου επιβιώσαντα. Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας κρίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του εφήβου ή του νέου ενήλικα και σύμφωνα με την δική του επιθυμία.
Τα ραντεβού κλείνονται ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση με την κλινική ψυχολόγο, Μαρία Κούτρα – Τηλ. 210.38.26.600

Η παράσταση «Παρ’όλα αυτά»

Η παράσταση «Παρ’ όλα αυτά» αποτελεί την κορύφωση μιας δράσης που διήρκησε ένα χρόνο. Σ’ αυτό το διάστημα οι συμμετέχουσες γυναίκες, μέσω των τεχνικών του θεάτρου επινόησης, μπόρεσαν να επεξεργαστούν συλλογικά την εμπειρία της ασθένειάς τους και με τη βοήθεια της σκηνοθέτη-εμψυχώτριας κυρίας Μαυραγάνη κατέληξαν στη δημιουργία αυτού του θεατρικού έργου που από κοινού αποφάσισαν να μας το παρουσιάσουν.

Οι συντελεστές της παράστασης
Η ομάδα ασθενών – Καλλιόπη Γανιάρη, Ελένη Γιαννακούρου, Τζένη Δούπη, Θάλεια Νταλούκα, Γιώτα Παπαδάκη,
Μάρα Παυλοπούλου, Μαίρη Τσουκαλά, Στέλλα Χατζημιχαήλ, Φωτεινή Χάψα

Η σκηνοθέτης

Γεωργία Μαυραγάνη

Η Γεωργία Μαυραγάνη γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1978 και από το 2001 ζει στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών και θέατρο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο προπαρασκευαστικό μεταπτυχιακό τμήμα της σχολής DasArts στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Στο διάστημα 2000-2004, συνεργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με πολλούς σημαντικούς Έλληνες θεατρικούς σκηνοθέτες (Γιάννης Χουβαρδάς, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Μόσχος, Βίκυ Γεωργιάδη, Θοδωρής Γκόνης). Από το 2004 έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, τις παραστάσεις: Οι δούλες του Jean Genet, Tabataba του Bernard-Marie Koltès, Ένα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι (πρωτότυπη περφόρμανς), Παραμύθι για δύο του Philip Ridley, Όταν είδα το 100% τέλειο κορίτσι για μένα του Haruki Murakami, Από δω και πέρα μόνο Χάπι Εντ του Truman Capote, Ρέκβιεμ του Fernando Renjifo, Εύθραυστο (πρωτότυπη περφόρμανς), Η ταράτσα του αυτόχειρα (πρωτότυπη περφόρμανς), Τριγμός (πρωτότυπη περφόρμανς), Το νόημα της Μαρίας Λαϊνά, Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά (πρωτότυπη περφόρμανς),Όχι αθώος πια (πρωτότυπη περφόρμανς), Το γήρας –Ένα χορικό (πρωτότυπη περφόρμανς), Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες του Ρόμπερτ Μούζιλ μεταφρ:Αλέξανδρος Ίσαρης( διασκευή μυθιστορήματος )κ.α. που έχουν παρουσιαστεί στα θέατρα Αμόρε, Άσκηση, Πορεία ,Χώρα, Επι Κολωνώ, Στέγη γραμμάτων και τεχνών, Εμπρός ,Φεστιβάλ Αθηνών, -1 Πειραματική σκηνή Εθνικού θεάτρου, Πόρτα . Στο 3ο και το 4ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και Grasshopper Youth), έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας και σκηνοθέτης με τις παρακάτω παραστάσεις: Η ζωή δεν είναι εύκολο πράγμα, Έτσι κάνουν όλοι και Όλα όσα ξέρω για τον κόσμο , κ.α Είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Μαβίλη και από το 2010 διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή Δήλος . Από το 2003 εργάζεται παράλληλα ως δασκάλα στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 2005 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα Happy End, με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων που το θεατρικό τους κείμενο είναι προϊόν έρευνας των συντελεστών της εκάστοτε παράστασης.

Οι άλλοι συντελεστές

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ναζίκ Αϊδινιάν, Δανάη Σπηλιώτη
Σκηνογραφική επιμέλεια: Άρτεμις Φλέσσα,
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μακιγιάζ: Το μακιγιάζ επιμελήθηκαν, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτριών τους, οι σπουδάστριες της ειδικότητας «Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης – Μακιγιάζ» του Δ.ΙΕΚ Δάφνης-Υμηττού: Ειρηνίδου Αδριανή, Καρακούση Ευτυχία, Γεωργακοπούλου Χρυσούλα, Τσουκαλά Όλγα
Φωτογραφίες-Βίντεο: Χριστίνα Ζαχοπούλου, Χάρης Ακριβιάδης